Veilingterrein en Teisterbantlaan

Tiel

Het Veilingterrein in Tiel heeft een bijzondere geschiedenis. Het voormalig levendige en industriële werkgebied wordt getransformeerd van een asfaltvlakte met verlaten gebouwen naar een aantrekkelijk, groen, stedelijk en autoluw woongebied met een industrieel karakter. Door de transformatie van het Veilingterrein wordt het stationsgebied één van de visitekaartjes van Tiel.
De gebiedsontwikkeling van het Veilingterrein staat niet op zichzelf maar is verbonden aan de nieuwbouw van een beroepscollege en een nieuwe woonbuurt aan de Teisterbantlaan op steenworp afstand van het Veilingterrein.
BGSV heeft in opdracht van de gemeente Tiel, BPD en Thius het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan voor de verschillende locaties opgesteld en is supervisor bij de verdere ontwikkeling van de plannen.

 

De stedelijke groenstructuur in Tiel, waar een nieuw spoorpark langs het bestaande spoor onderdeel van is, verbindt de verschillende projecten met elkaar. In het stedenbouwkundige plan is ruimte voor circa 415 woningen en verschillende woningtypes. De opzet voor het Veilingterrein kenmerkt zich door vijf stedelijke bouwblokken in het groen die aan de zuidkant worden afgezoomd door een lint met vrijstaande, twee-onder-een-kap- en drie-onder-een-kapwoningen. Aan de oostzijde wordt een deel van de oude veilinggebouwen herbestemd. Aan de westzijde wordt een nieuw beroepscollege gerealiseerd op de hoek bij de nieuwe rotonde.
Het industriële verleden op het Veilingterrein blijft zichtbaar door het behoud van twee karakteristieke veilinggebouwen met commerciële functies, enkele spantconstructies van oude veilinghallen en het voormalige Van Gend en Loos perron in het nieuw aan te leggen spoorpark. De Spoorstraat wordt een 30km/u weg. Bewoners parkeren de auto in de binnenhoven van de bouwblokken waardoor de groene structuur tussen de bouwblokken autovrij is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christopher de Boer

Meer afbeeldingen