Transformatie kloosterlandgoed Merici

Bergen

Op het Landgoed Merici is de kloosterorde van de Zusters der Ursulinen gevestigd. Door de afname van het aantal leden hebben de zusters een deel van de aanwezige gebouwen niet meer nodig. BGSV is door de zusters en AM gevraagd te onderzoeken op welke wijze het kloosterlandgoed ruimtelijk en programmatisch getransformeerd kan worden naar een gemengd woongebied.

Landgoed Merici ligt aan de rand van Bergen en kijkt uit over het weidse polderlandschap. Het landgoed bezit een grote ruimtelijke rijkdom door de compositie van tuinen, lanen, zichtassen en waterpartijen.Het landgoed is opgevat als één samenhangend geheel met één centrale oprijlaan waarin de nieuwe woningen op een vanzelfsprekende manier worden ingevoegd. De woningen zijn iets opgetild boven het maaiveld zodat het bestaande landschap als het ware doorloopt. Door de panoramische vensters is er vanuit elke woonkamer een prachtig zicht op de collectieve tuin. De balans tussen de mate van openbaarheid en de privacy van de woning was tijdens de planvorming een belangrijk ontwerpthema. Door de verschillende doelgroepen op het landgoed hun eigen wandelcircuit te geven en dit duidelijk af te bakenen is de serene sfeer van het landgoed gewaarborgd. In verschillende huiskamersessies en workshops met de zusters, omwonenden en de toekomstige bewoners, is het verkavelingsplan en de invulling van de buitenruimte tot stand gekomen. Thema's waren hierbij vooral privacy, uitzicht en de nabijheid van parkeerplaatsen. De participatie leverde in dit project een verrijking van het concept op.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Bakker

Meer afbeeldingen